- de 19 ani în slujba beneficiarilor -

AUTORITATE, RESPONSABILITATE, COMPETENŢĂ

luni, 17 iulie 2017

Conferinţa Internaţională despre Construcţii Sustenabile şi Eficienţă Energetică Bucureşti, 23 mai 2017 ediţia a 6a Radisson Blu Hotel

Vă prezint mai jos un scurt articol foarte relevant:

"Desi a reintrat in recesiune tehnica (statistica), mai ales ca urmare a deficientelor grave consemnate pe segmentul constructiilor civile, piata nationala de constructii nu s-a mai confruntat, la nivelul lui 2016, cu problemele generate de criza economica din ultimii ani, plasandu-se pe o tendinta clara de crestere (cel putin in domeniul imobilelor rezidentiale), dar in primul trimestru a.c. s-a situat din nou pe un trend descendent (din aceleasi motive), cu o majorare puternica, de peste 50%, numai in ceea ce priveste volumul lucrarilor la cladirile de locuit. Semnalele de alarma sunt insa vizibile si se refera, pe de-o parte, la faptul ca baza de comparare (valorica sau din punct de vedere al volumului de lucrari) ramane destul de redusa, diminuandu-se in continuare, iar pe de alta parte, la realitatea potrivit careia persista anumite riscuri structurale, cum ar fi cele geo-politice sau legate de finantare, in contextul unui an in care nu au lipsit tensiunile de natura politico-sociala sau dificultatile de finantare mai ales din fonduri UE. Totusi, chiar si in momentul actual, se poate imprima un ritm de dezvoltare care sa duca la reluarea tendintei de crestere pe toate segmentele pietei, in mod sustenabil, pe termen scurt, mediu si lung. Insa, pentru aceasta, atentia guvernantilor, a clasei politice si a altor factori de decizie (specialisti ai domeniului) ar trebui sa fie indreptata spre elaborarea unei strategii nationale de incurajare a edificarii de cladiri eficiente energetic sau a reabilitarii fondului construit, care sa cuprinda un pachet minim de masuri - deocamdata inexistente -, de pilda dupa exemplul portughez, de creare a functiei de „manager energetic” in toate organizatiile ce depind de Guvern, de dezvoltare a unui instrument (barometrul Eco AP) de evaluare a eficientei energetice a imobilelor ce apartin autoritatilor centrale, precum si - mai ales - de dezvoltare si implementare a unor contracte de performanta energetica in cladiri sau pentru echipamente, in cazul in care acestea sunt identificate ca avand un consum sporit de energie sau ca fiind ineficiente din acest punct de vedere, dupa cum a explicat Serban Danciu, Country Initiative Manager al Buildings Performance Institute Europe (BPIE), in expunerea sa, sustinuta in fata a peste 400 de specialisti din ramura de constructii, instalatii, din sectorul de tamplarie si domeniile conexe, care au format auditoriul Conferintei Internationale despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica EURO-Constructii, editia a sasea.
Acestea au fost doar cateva dintre concluziile evidentiate la eveniment, ale carui lucrari s-au derulat in Bucuresti, in sala Atlas a Radisson Blu Hotel, la data de 23 mai 2017, in paralel cu Conferinta Internationala despre Sisteme de Tamplarie si Fatade EURO-Fereastra, manifestare traditionala, aflata la editia a noua. La ambele conferinte, speakeri reputati, cum ar fi, printre altii, economistul-sef al BRD Groupe Société Générale, Florian Libocor, reprezentantul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Vata Minerala din Romania - APIVMR, ing. Radu Mosteanu, alaturi de dr. ing. Horia Petran, presedintele cluster-ului Pro-n-ZEB si cercetator la INCD URBAN-INCERC, Ioan N. Hossu, din partea Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" din Iasi - Facultatea de Constructii si Instalatii, Monica Ardeleanu, director de dezvoltare al Romania Green Building Council - ROGBC, Razvan Nica, Managing Director al BuildGreen, Gabriel Biris, asociat fondator al Biris Goran SPARL, impreuna cu Viorica-Maria Jeler, analist al Interconnection Consulting Group - Austria, cu ing. Jürgen Benitz-Wildenburg, de la IFT Rosenheim - Germania si cu Serban Danciu, din partea Buildings Performance Institute Europe - Belgia, au reliefat principalele aspecte economice si de natura investitionala cu impact asupra dezvoltarii sectorului de constructii din tara noastra, care isi va defini astfel o noua baza de crestere, pe baza principiilor sustenabilitatii si ale eficientei energetice.
Astfel, cu prilejul EURO-Constructii si EURO-Fereastra 2017, circa 400 de specialisti ai firmelor din sectorul de constructii si instalatii, din bransa de tamplarie si domeniile conexe s-au reunit cu arhitecti, proiectanti, oficiali ai administratiei publice locale si centrale, ai unor organizatii patronale si profesionale, respectiv cu o serie de reprezentanti din partea mediului academic pentru a dezbate in mod interactiv diverse subiecte de actualitate.
Trofee si premii acordate pentru 190 de companii, institutii si asociatii
Punctul de atractie din cadrul evenimentului l-a constituit gala premiilor pietei de constructii si instalatii, editia a patra, unde cele mai importante firme, institutii si asociatii din domeniu au fost distinse cu trofeele EURO-Constructii si EURO-Fereastra. Mai precis, 60 de companii si 10 organizatii institutionale din domeniile de constructii si instalatii au fost premiate cu Trofeul EURO-Constructii, cele 70 de distinctii fiind acordate pentru promovarea de solutii inovatoare in domeniul constructiilor sustenabile si contributia speciala adusa la dezvoltarea pietei de constructii si instalatii din Romania. De asemenea, un numar total de 120 de firme active pe piata nationala de tamplarie termoizolanta si in segmentele conexe, care fac parte din liderii intregului sector, au primit premiile si trofeul EURO-Fereastra."

preluare cu mulțumiri de la
http://www.euroconferinte.ro/EURO-Constructii/EURO-CONFERINTE-Problematica-sectorului-de-constructii-in-atentia-participantilor.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu